Sunset Surprise

Tillbaka till flugor mönster

Gäddfiske med flugspö är en av de absolut mest spännande och explosiva flugfiskevarianter man kan ägna sig åt. Många fiskar gärna i alla typer av vatten och där de oftast kommer i kontakt med gäddan är vid strömfiske och då under riktat gäddfiske med mål att få någon av strömmens finare forsgäddor.

Strömgäddorna är sällan lika stora som skärgårdsgäddorna och det är ofta lämpligt att fiska med spön i mellanklass. Många väljer alltid att binda så lättkastade flugor som möjligt så att spöt enkelt kan leverera långa kast med de stora flugorna. En del har fastnat helt för olika former av flashmaterial vilket ger minimalt luftmotstånd och inte suger vatten. Flugan här är ett mönster som fungerar att kasta med spöklass 5 eller 6. Färgsättningen kallas Sunset Surprice och flugan ger en bred och fin huggpunkt som enkelt attraherar en trög gädda. Flugan fiskas med fördel med långa och långsamma drag vilket ger flugan en lätt jiggande gång. Man fiskar den oftast ytligt på mellan 5-50cm djup och när man vill komma ner ytterligare använder man mig av en sjunkande polytafs.

  •  Krok: VMC Merinox 8255 S, storlek 3/0.
  • Tråd: Kevlartråd.
  • Flashvinge bak: Flashabou Copper
  • Flashspröt till sidorna: Mirage Flashabou Pink
  • Flashvinge fram: Flashabou Silver

Fäst kroken i bindstädet, bind in och arbeta dig bakåt så du får ett bra färste för bindmaterialet när du börjar binda.

Välj ut en lagom tjock bunt flashabou på runt 10 cm och fäst in den med bindtråden. Efter några varv klipper du bort onödigt flash och binder över med bindtråden. Avsluta med alltid med att lacka efter du fäst in varje flashbunt så flugan blir så hållbar som möjligt.

Bind på ytterliggare en bunt med ca 8cm långa flashtrådar. avsluta med att lacka.

Bind in en tredje bunt med ca 6 cm lång flashabou. Efter att du fäst flashen binder du in tre fyra spröt med Mirage Flashabou på respektive sida om flugan viket ger ett extremt fint lyster i vattnet. Avsuta med att lacka.

Fäst in en ca 5cm lång bunt med Silver Flashabou längst fram som avslutning. Knyt fast tråden, klipp av och lacka.

När lacket är torrt tar du ur flugan ur städet och håller upp den, putsa flugan med en sax så den får ett någorlunda jämt fall. Flugan är klar! Ut och ta ditt livs gädda!

Här är materialet du behöver till flugan. Man kan med fördel variera krokens och flugans storleken och jag gör normalt min flugor i stl 2/0, 3/0 eller 4/0. Tänk på att använd en lätt och rejäl krok, exempelvis VMC Merinox, som håller när gammelgäddan kliver på.
Den inbitne gäddfiskare ser även till att binda upp lite fler färgsättningar på samma mönster. Exempel på några andra varianter jag själv använder är blå/silver eller grön/guld.

Tillbaka till flugor mönster